Nem OKJ-s szakképesítések

Ha tanulni szeretnénk, nem csak az Országos Képzési Jegyzék képesítései közül választhatunk. Vannak egyéb, más jogszabályok által szabályozott tanfolyamok is.

Hatósági képzések
A szakképzési törvény hatálya alá nem tartozó vasúti, hajózási, közúti árufuvarozási, vízügyi, hírközlési, légügyi jogosítvány, kezelői engedély megszerzésére felkészítő, szabályozott tartalmú és célú képzések, melyet követően hatóság által engedélyezett és szabályozott vizsga eredményeként tevékenység folytatására feljogosító okirat kiadására kerül sor.

A képesítések többségének megszerzéséhez a jogszabályok kötelező tanfolyami részvételt nem, csak vizsgát írnak elő, azonban a tanfolyami foglalkozások látogatása, a konzultációkon való részvétel ez esetben is ajánlott.

Gépkocsivezető szakképesítések
- Belföldi fuvarozó (autómentő) >>
- Belföldi autóbuszvezető >>
- Taxi gépkocsivezető >>
- Személygépkocsis személyszállító >>
- Nemzetközi árufuvarozó >>
- Nemzetközi autóbuszvezető >>
- Veszélyes-áruszállító gépkocsivezető (ADR) >>
- Undort keltő anyagok szállítását végző gépkocsivezető >>
- Mezőgazdasági vegyszer, üzemanyagot szállító járművezető >>

Hajózás
- Tengeri kedvtelési >>
- Belvízi hivatásos >>
- Tengerész hivatásos >>
- Üzemeltetési, vezetői >>
- Belvízi kedvtelési >>

Munkakör betöltéséhez szükséges képzések
Egyes munkakörök betöltéséhez speciális képzések elvégzése jelenti a feltételt. Ezek a képzések sok esetben a munkahely belső képzései, a munkafolyamatokhoz igazodnak, de lehetnek központilag szabályozott, de az OKJ-ban nem szereplő szakképesítések is. Ilyen például a liftkezelő, az eredetiségvizsgáló, a közigazgatási alap- és szakvizsga, a valutapénztáros, a bírósági végrehajtó, a darukötöző, a repülőjegy-értékesítő, stb.