Az ÁFSZ képzési támogatásai

Miért fontos a képzési támogatás?
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat elsősorban a korábban munkanélkülieknek nevezett álláskeresőknek nyújt segítséget. Sok hozzájuk fordulónak vagy nincsen még szakképesítése vagy időközben elavult szakmája van, ezért az ÁFSZ által kínált egyik legfontosabb segítség a képzési támogatás.

Kik vehetik igénybe?
A képzési támogatás igénybe vételéhez regisztrált álláskeresőnek kell lenni. Ez azt jelenti, hogy pályakezdők, GYES-en vagy GYED-en levők, közhasznú munkát végzők, munkahelyük elvesztésével fenyegetettek is igénybe vehetik ezt a lehetőséget. Sőt, azok is fordulhatnak a munkaügyi kirendeltségekhez, akiknek azért van szüksége valamilyen képzésre, hogy munkahelyüket meg tudják tartani.

Miben nyilvánul meg a támogatás?
A legfontosabb, hogy a képzési támogatás keretében a képzés költségeit (beleértve a vizsgadíjat és a tankönyvek árát is) az ÁFSZ részben vagy egészben átvállalja. E mellett szükség esetén a tanfolyam helyszínére történő beutazás, illetve az ott tartózkodás költségeit is megtéríthetik. Lehetőség van úgynevezett keresetpótló támogatásra is, ami azt jelenti, hogy a képzés miatt elvesztett munkabért pótolja a munkaügyi szervezet.

Milyen képzésekben lehet részt venni?
Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakmák megszerzése mellett lehetőség van nyelvi képzésekre is, amelyek egy bizonyos nyelvtudási szint megszerzését tűzik ki célul. Ezek mellett az ÁFSZ olyan egyéb tanfolyamokat is támogat, amelyek nagymértékben javítják az elhelyezkedési esélyeket, ezek közül a legfontosabbak a különböző gépjárművezetéshez kapcsolódó képzések.

Hogyan lehet a lehetőségekről információt szerezni?
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat támogatásaival kapcsolatos legfontosabb információk megismerhetők a szervezet honlapjáról. Ezen az internetes oldalon az adott régióra vonatkozó képzési ajánlatok is megtalálhatóak.

Ennél részletesebb és aktuálisabb információk (például a támogatott képzések férőhelyei) szerezhetők viszont a lakóhely szerint illetékes munkaügyi központokban.

 

Hasznos linkek

  • További információk a képzési támogatáshoz »
  • Munkaügyi kirendeltségek az országban »
  • Támogatható munkaerő-piaci képzések »
  • Megyei specialitások a képzésekkel kapcsolatban »
  • Megyei kapcsolattartók »