Új sorozatunk az egész életen át tartó tanulásról (Magyar Hírlap - IX. 27.)

Az egész életen át tartó tanulás kifejezés a 70-es, 80-as évek fordulóján született, de igazán elterjedt és sokat hangoztatott elvvé, céllá csak a 90-es évek második felében vált. A lifelong learning azóta is számos európai uniós dokumentum, irányelv, program és pályázat hangsúlyos eleme, de ennek ellenére megmaradt egy kicsit homályos és misztikus fogalomnak.

Ezzel a cikkel kezdődik és egészen 2008 áprilisáig tart az a cikksorozat, amely a Magyar Hírlap hasábjain igyekszik az olvasókkal megismertetni az egész életen át tartó tanulás, a felnőttképzés jelentőségét, lehetőségeit. A SzakIránytű elnevezésű program a havonta megjelenő cikkek mellett egy bővebb tartalommal jelentkező internetes oldalt és egy kéthetente hallható támogató rádióműsort is tartalmaz. A témaválasztásról kérdeztük Juhász Ágnes, felnőttképzési, oktatási szakértőt.

"Az egész életen át tartó tanulás röviden azt jelenti, hogy az ismeretek szerzése, önmagunk képzése nem ér véget sem az első szakma, sem az első diploma megszerzése után. A szervezett, iskolai keretek között (formálisan) megszerzett tudás és a mindennapi életben vagy épp a munkahelyen észrevétlenül felcsipegetett ismeretek egyaránt fontosak" - mondta el sorozatunk állandó szakértője.

Ez a szemlélet különösen fontos a mai munkaerőpiac kihívásai, változékonysága miatt. Napjainkban elengedhetetlen, hogy a munkavállalók - szükség esetén - hajlandóak legyenek átképzési programokban részt venni, illetve hogy szakmai tudásukat folyamatosan szinten tartsák, bővítsék. A lifelong learning céljaihoz illeszkedik a jelenleg átalakulás alatt álló szakképzési rendszer és Országos Képzési Jegyzék is, ezek újdonságai, új lehetőségei is megismerhetők lesznek a SzakIránytű sorozat írásaiból.

A következő hónapok során részletesen bemutatjuk majd azokat az új programokat és törekvéseket is, amelyek elengedhetetlenül szükségesek az egész életen át tartó tanulás magyarországi térnyeréséhez. Különösen nagy hangsúlyt fektetünk azon lehetőségek bemutatására, amelyek már ma is elérhetőek (például Lépj egyet előre program, hátrányos helyzetűeknek nyújtott támogatások), de kitekintünk a jövőre vonatkozó legfontosabb tervekre is.