Az új Országos Képzési Jegyzék céljai, újdonságai (Magyar Hírlap - X. 25.)

Az Egész életen át tartó tanulás elterjedéséhez vezető út egyik fontos állomása a szakképzési rendszer, és így az államilag elismert szakképesítéseket tartalmazó Országos Képzési Jegyzék megújítása, modernizálása. A több éve tartó munka ezekben a hónapokban hozza meg első gyümölcseit, októbertől már mintegy 200 szakképesítésben az új rendszer szerint indulhatnak a képzések.

Az új OKJ megalkotásának egyik fő célja az volt, hogy a megszerezhető szakmák képzési tartalma igazodjon a munkaerőpiac igényeihez, azaz a tanulni vágyók olyan szakképesítésekhez juthassanak, amelyekkel később el is tudnak helyezkedni. Ennek keretében az államilag elismert szakképesítések névleges számát a korábbi nyolcszázról, munkakör-elemzők segítségével négyszáz körülire csökkentették. A tényleges választék azonban ennek ellenére bővült, hiszen az új OKJ-val megjelentek a rész-szakképesítések, elágazások, ráépülő szakképesítések is.

Ez már a másik fontos cél, az átjárhatóbb, strukturáltabb, rugalmasabb szakképzés kialakításának irányába mutat. Lehetővé vált például, hogy aki valamiért nem tudja befejezni az elkezdett képzést, az rész-szakképesítést szerezhessen. Ez - amellett, hogy akár az elhelyezkedést is lehetővé teszi - biztosítja, hogy a későbbi továbbtanulásnál a már megszerzett ismereteket, készségeket, képességeket beszámítsák, ne kelljen a már elsajátított tudást újra "megszerezni". Mindez a követelmények moduláris szerkezetének köszönhető.

A moduláris szerkezet azt jelenti, hogy a rokon-szakmák közös tudásanyagát mostantól ugyanaz a követelménymodul tartalmazza. Így, aki egy szakma megszerzése során sikeres vizsgával teljesített egy bizonyos modult, annak nem kell abból ismét vizsgáznia, és a második szakma tanulásakor felmentést kaphat a tananyag egy - az első szakma keretében már megismert - része alól is.

Az új lehetőségek mellett sok kérdés is megfogalmazódik a megújult Képzési Jegyzékkel kapcsolatban. Már tanulhatok az új OKJ szerint? Mi lesz a korábban megszerzett szakmámmal? Milyen szakképesítéseket tartalmaz az új OKJ? Ezekkel a kérdésekkel folytatjuk sorozatunk következő részében.