Hogyan veszi át az új OKJ a régi helyét?(Magyar Hírlap - XI. 22.)

A megújult Országos Képzési Jegyzéket tartalmazó rendelet 2006 februárjában jelent meg, de ez nem jelentette azt, hogy a képzések már azonnal az új rendszer szerint indulhatnak. Az új OKJ csak évek alatt tudja véglegesen felváltani elődjét.

Új rendszer szerinti képzés akkor indítható, ha a szakképesítésért felelős minisztérium elkészítette és kiadta az arra vonatkozó szakmai és vizsgakövetelmény rendeletet. Iskolai rendszerben további feltétel, hogy megjelenjen a helyi képzési folyamat tervezéséhez alapul szolgáló központi program, valamint egyéb jogszabályi követelmények - így a megfelelő képesítésű pedagógusok és az oktatáshoz szükséges taneszközök - is biztosítottak kell legyenek. A központi programok egyébként nagyon rugalmasak, az iskolák számára széles körben lehetővé teszik a helyi képzési feltételekhez való alkalmazkodást - mondta el lapunknak Petrovics Nándor, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet munkatársa.

Jelenleg az új Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakképesítések mintegy feléhez születtek meg a szakmai és vizsgakövetelmény rendeletek és a központi programok, míg a továbbiakra még várni kell. Ez utóbbiak megléte iskolarendszeren kívüli képzés esetén nem szükséges, de ennek ellenére kikerülhetetlen volt egy átmeneti időszak, amikor a régi és az új OKJ még egymás mellett él.

A párhuzamosság, hogy egy adott szakmát egyes iskolákban a korábbi, más iskolákban az új képzési jegyzék szerint lehet megszerezni csak a jelenlegi tanévben és csak az iskolai rendszerű képzések esetében megengedett, hiszen ezek lebonyolítására vonatkoznak szigorúbb megkötések, szabályok. Egyébként a szakmai és vizsgakövetelményeket kiadó rendeletek határozzák meg azt az időpontot, ameddig egy szakmát még a korábbi OKJ szerint is lehet tanulni, tanítani.

Mindezek mellett azt is fontos tudni, hogy a korábbi OKJ szerint megszerzett szakképzettségek értéke, használhatósága a munkavállalás szempontjából nem változik, azaz azok az új jegyzék szakképesítéseihez hasonló esélyeket kínálnak az álláskeresésnél - fűzte hozzá zárásul Petrovics Nándor.