Az ideális képzés megtalálása (Magyar Hírlap - I. 17.)

A felnőttkori tanulás csak akkor javítja munkaerő-piaci helyzetünket, életminőségünket, ha jól választjuk meg, mit, hol és hogyan tanuljunk - figyelmeztet Juhász Ágnes képzési szakértő.  - Az átgondolatlan döntés nemcsak idő- és pénzpocsékolással járhat, hanem el is veheti a kedvet a további tanulástól.

A fiatalkori pályaválasztásnál és a későbbi pályamódosításnál sokféle szempontot kell figyelembe venni. Az egyik legfontosabb tényező az önismeret, az, hogy tisztában legyünk saját képességeinkkel, tulajdonságainkkal. Szeretünk-e emberek között lenni, mennyire tudunk gyorsan dolgozni, tudunk-e hosszú távon utasításokat követni, milyen az állóképességünk, van-e műszaki érzékünk? Több tucat olyan személyiségjellemzőnk van, amivel tisztában kell lennünk, és amit szem előtt kell tartanunk a szakmaválasztás során.

Hasonlóan fontos a szakmák, szakmacsoportok ismerete is. Ahhoz, hogy saját képességeinknek megfelelő munkát végezhessünk, tudnunk kell, hogy a választható szakmák milyen tulajdonságokkal, képességekkel művelhetők sikeresen, eredményesen. Egyesekhez elengedhetetlen a jó kommunikációs készség, másokhoz inkább kézügyesség vagy esztétikai érzék szükséges.

Arról sem feledkezhetünk meg, hogy az egyes szakmák eltérő kereseti lehetőségeket, különböző elhelyezkedési esélyeket kínálnak. A keresett vagy épp a leértékelődő szakmák időről-időre változnak, de az a tendencia biztosnak látszik, hogy alacsony iskolai végzettséggel egyre nehezebb elhelyezkedni, egyre nehezebb megfelelő munkahelyet találni.

- Nemcsak a nekünk való szakma, de a megfelelő képzés kiválasztására is oda kell figyelnünk. - folytatja Juhász Ágnes. - Megbízható képző intézményt kell találnunk, ahol magas színvonalú a képzés, és olyan képzési formát kell választanunk, ami élethelyzetünkhöz és személyiségünkhöz leginkább illik. Sokszor még az is előfordulhat, hogy nem is átképzésre van szükségünk, csak szakmai ismereteink bővítésére, nyelvtudásunk vagy épp kulcsképességeink, például együttműködő-készségünk, kommunikációs képességünk fejlesztésére.