A Lépj egyet előre program és egyéb képzési támogatások (Magyar Hírlap - II. 14.)

A képzés, tanfolyam kiválasztásánál a képzési díj sokszor a legfontosabb szempontként jelenik meg. Azonban fontos tudni, hogy számos olyan lehetőség, támogatási program létezik, ami lehetővé teszi, hogy jelentősen csökkentett költségekkel szerezzük meg a kiválasztott szakmát, végzettséget.

Az egyik leghatékonyabb és legegyszerűbben igénybe vehető támogatást a "Lépj egyet előre" képzési program kínálja. Ennek keretében az alacsony iskola végzettségűek, a szakképesítés nélküliek, valamint az elavult szakképesítéssel rendelkezők juthatnak ingyen piacképes, elhelyezkedést lehetővé tevő végzettséghez, szakmához. A programban részt vevőknek a képzések teljesen ingyenesek, sőt pénzbeli támogatás is jár részükre - mondta el lapunknak Borbély Tibor Bors, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal szakmai tanácsadója.

A "Lépj egyet előre" program fontos eleme, hogy a megszerzett képesítés ténylegesen segítse a későbbi munkavállalást, ezért elsősorban hiányszakmákat, a munkaerőpiacon ténylegesen keresett képesítéseket oktató képzésekre lehet jelentkezni. A lehetőségek megyénként is eltérőek lehetnek, pontos információk a munkaügyi központokban és a képzéseket indító intézményeknél szerezhetők.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat egyéb támogatásokat is biztosít, amelyek keretében a képzések költségei jelentősen csökkenthetők. Ezek a lehetőségek elsősorban regisztrált álláskeresőknek szólnak, de kismamáknak, megváltozott munkaképességűeknek vagy munkanélküliséggel fenyegetett embereknek is van módjuk a támogatások igénybevételére. A "Lépj egyet előre" programhoz hasonlóan az ÁFSZ képzési támogatásai is a munkaügyi központokon keresztül ismerhetők meg, de érdemes ellátogatni a www.afsz.hu portál képzési ajánlatokat tartalmazó rovatába is.

Hasznos lehet, ha folyamatosan figyeljük a képző intézmények, művelődési központok, civil szervezetek híradásait, honlapjait, ugyanis gyakran indulnak olyan speciális képzések, tanfolyamok, amelyeken - valamilyen európai uniós vagy költségvetési támogatásnak köszönhetően - akár ingyenesen is részt tudunk venni.