Elhelyezkedési, kereseti lehetőségek

A pályaválasztás (vagy a második szakma megszerzését megelőző döntés) során az egyik legfontosabb szempont, hogy olyan tudás birtokába jussunk, amivel könnyen el tudunk helyezkedni és amivel viszonylag jól is tudunk keresni. Ehhez azonban nem elég a különböző statisztikákat, kimutatásokat böngésznünk. Esélyeinket, lehetőségeinket a saját tulajdonságaink, képességeink is nagymértékben befolyásolják, behatárolják. (Egyszerű példával élve, hiába tudjuk, hogy egyre növekszik a kereslet a különböző gyakorlati szakmával rendelkező munkavállalók iránt, ha mi inkább humán beállítottságúak vagyunk.)

E mellett azonban figyelembe kell vennünk a különböző tendenciákat is.

1. Az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők piaci belépési esélyei folyamatosan romlanak. Az általános iskolával vagy még azzal se rendelkezők esélyei a legrosszabbak.

2. A munkaerőpiacon a felsőfokú végzettséggel rendelkezők indulnak a legjobb eséllyel.

3. Közép- és felsőfokú szakmákat tekintve nagy hiány mutatkozik a reál-szakmák területén, így az ilyen képesítéssel rendelkezők jó eséllyel indulnak a munkaerőpiacon.

4. Felértékelődtek a keresztirányú tudással rendelkező szakemberek. Ez azt jelenti, hogy könnyebben boldogul az, aki szakmai tudása mellett menedzseri, üzletvezetői képességekkel, tudással is rendelkezik.

5. Keresettek például a különböző informatikai képesítéssel rendelkezők, de főként azok, akik képesek önálló munkavégzésre, akik nem csak le tudnak programozni egy adott feladatot, de át is látják a készítendő rendszert.

6. A munkaerőpiac egyre inkább megköveteli a kulcskompetenciákat és az alapvető ismereteket (idegen nyelv ismerete, számítógép felhasználó szintű ismerete, jogosítvány, tájékozódó-képesség stb.).

7. A munkáltatók egyre inkább figyelembe veszik azt is, hogy az adott szakképesítést melyik iskolában, melyik képző intézményben szereztük meg.

8. Noha az megállapítható, hogy például a mérnöki jellegű szakmákkal jó fizetés érhető el, de ez nagyban függ attól is, hogy hol vállalunk munkát.

9. A legtöbb fizikai szakmában jók az elhelyezkedési esélyek. Különösen igaz ez az úgynevezett hiányszakmákban. Az építőipari, gép- és fémipari szakmák nagy részében nagy a kereslet jó szakmunkások iránt.

 

Kapcsolódó anyagok
- Hiányszakmák listája régiónként »
- Interaktív: Tedd sorrendbe a szakmákat »