Fogyatékkal élők támogatása

A fogyatékkal élők egyik legfontosabb joga a rehabilitációhoz fűződik, melynek biztosítása állami feladat. A rehabilitáció célja a fogyatékos személy képességének fejlesztése, szinten tartása, a társadalmi életben való részvételének, valamint önálló életvitelének elősegítése.

A rehabilitációhoz kapcsolódó feladatok ellátását segíti a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány, amelynek egyik feladata rehabilitációs célú átképzések támogatása és szervezése.

A fogyatékkal élők és megváltozott munkaképességűek munkába állása és továbbtanulása segítésére a munkaügyi központok rehabilitációs szakembereket alkalmaznak. Igénybe vehető (nem csak a regisztrált munkanélküliek számára!) a rehabilitációs tanácsadás. A közelmúltban megkezdték munkájukat a RIC-ek, a Rehabilitációs Információs Centrumok.

Számos speciális munkaközvetítő, pálya- és munkatanácsadó szolgálat indult, így a Motiváció Alapítvány FRISS (Fogyatékos Fiatalok Reintegrációját Segítő Szolgálat), a Salva Vita, a Sorstárs Alapítvány mind sajátos segítséget nyújtanak.

A Munkahelyi Gyakorlat (MHGY) program az értelmileg akadályozott, jól szocializált, megfelelő munkakészséggel rendelkező tanulókat készíti fel a munkavállalásra, a felnőtt életre. Az újszerű oktatási módszer arra keresi a megoldást, hogy az értelmileg akadályozott végzős tanulók a felnőtt életre, a munkavállalásra felkészülten lépjenek ki az iskolákból. A program megvalósítása érdekében a Szociális és Munkaügyi Minisztérium pályázat keretében nyújt támogatást a munkahelyeknek.

A felsőoktatás terén komoly az előrelépés, külön segítő rendszerek indultak. A felsőoktatásba jelentkező fogyatékkal élő fiatalok jelentkezés előtt a Student Service Egyesület Fogyatékos Fiatalok Felsőoktatási Segítőközpontjától kérhetnek tanácsot, felvilágosítást. A fogyatékossággal élő jelentkező minden jelentkezési helyén 50 többletpontra jogosult.

Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos hallgató részére meghatározott (jelenleg 23 000 Ft/hó) összeget kötelező szociális támogatásként adni.