Az ideális képzőhely megtalálása

Ha már többé-kevésbé tudjuk, hogy mit akarunk tanulni, akkor következő lépésként azt kell eldöntenünk, hogy melyik képző intézményben szerezzük meg a kiszemelt szakképesítést. Ez sokszor nem is olyan könnyű feladat, mint amilyennek látszik.

1. Felnőttképzési nyilvántartás
Elsőként ki kell derítenünk, hogy melyek azok az iskolák, képző cégek, amelyeknél indul az általunk kigondolt képzés. Ez még abban az esetben sem túl egyszerű, ha olyan szakmát néztünk ki, amit sok helyen oktatnak. Amíg a felsőoktatás területén van egy jól használható és megbízható adatokkal dolgozó információs rendszer (felvi.hu), addig a szakképzés területén ilyen naprakész, felhasználóbarát, hivatalos adatbázis jelenleg nem működik.

A felnőttképzéseket indító intézményeknek kötelezően be kell jelentkezniük az SZMM (Szociális és Munkaügyi Minisztérium) honlapjáról is elérhető felnőttképzési nyilvántartásba, de az itt szereplő adatok csak azt jelentik, hogy az adott iskolának, cégnek van jogosultsága valamilyen képzést indítani. Arról ebben a rendszerben nem szerezhető információ, hogy az adott tanfolyam ebben az évben ténylegesen elindul-e.

A felnőttképzési nyilvántartás jelenlegi formájában még nem alkalmas az új OKJ szerinti képzések összegyűjtésére sem, ami különösen nagy probléma azon szakmák esetében, amelyek a régi Képzési Jegyzék szerint már nem is indíthatók.

2. Egyéb képzési adatbázisok
A hivatalos (de jelenleg még nem túl jól használható) adatbázis mellett működnek egyéb, teljes körű adatokat nem tartalmazó, de felhasználóbarát képzési információs rendszerek is. A szakkepesites.hu címen elérhető képzési információs rendszer például már kimondottan az új OKJ fogadására lett tervezve, és amellett, hogy minden új szakma megismerhető belőle, kereshető képzési adatbázist is tartalmaz. Ennek is a jogosultságokat tartalmazó felnőttképzési nyilvántartás az alapja, de egyre több intézmény esetében tartalmazza a konkrét, valóban induló képzéseket, tanfolyamokat is.

A rendszer másik előnye az, hogy nem csak konkrét szakképesítésekre lehet keresni, hanem megismerhetők az egyes témakörök (szakmacsoportok) képzései, tanfolyamai is.

3. Képző intézmények saját honlapjai
Az említett adatbázisok - hiányosságaik ellenére - arra mindenképp alkalmasak, hogy megismerjük azokat a cégeket, intézményeket, amelyeknél van esély arra, hogy az általunk kiszemelt szakképesítés megszerezhető. Következő lépésként azonban mindenképp közvetlenül kell aktuális információkat szereznünk, azaz el kell látogatnunk az iskolák honlapjára, ahol a legtöbb esetben megtalálható az aktuális képzési kínálat, valamint a képzésekre vonatkozó feltételek, határidők, díjak, tudnivalók.

4. Google-módszer
Ha az adatbázisokon keresztül még lehetséges képzőhelyeket sem sikerült találni, akkor hívjuk segítségül valamelyik internetes keresőt (google, yahoo stb.). Ha gyorsan szeretnénk releváns találatokat, akkor ne csak egyszerűen a képzés nevére keressünk, hanem írjuk oda utána a "képzés" vagy "tanfolyam" szót, sőt akár a megyét, várost is belevehetjük a keresésbe.

 

Kapcsolódó anyagok: