Élethosszig tartó tanácsadás (LLG)

Az élethosszig tartó tanácsadás (Lifelong Guidance) talán még az élethosszig tartó tanulásnál (Lifelong learning) is kevésbé ismert fogalom. Ha a jelentését és születésének okát röviden össze szeretnénk foglalni, akkor azt mondhatjuk, hogy az egész életen át tartó tanácsadás fő célja, hogy segítsen a ma elérhető és nagyon változatos formában hozzáférhető tudásanyagból kiemelni azt, amire egy egyénnek vagy éppen cégnek szüksége lehet.

Már jelenleg is vannak olyan elérhető pályaorientációs eszközök (például internetes oldalak, tanácsadó cd-k stb.), amik igyekeznek segíteni az eligazodásban. Sok esetben azonban az a cél, hogy ezek a lehetőségek minél inkább automatizáltabbak, önkiszolgáló jellegűek legyenek. Számos kutatás bizonyítja azonban, hogy ha valaki ezeket használja, akkor az egyik fő hatás legtöbbször az, hogy még nagyobb szükségét látja annak, hogy szakembert is megkereshessen, szakembert is megkérdezhessen a témában. Ezért az egész életen át tartó tanácsadás egyik fontos célkitűzése a megfelelően hozzáértő szakemberek képzése.

Az LLG ténylegesen élethosszig kell tartson, korántsem lehet egyenlő azzal, hogy segítséget kapunk az általános iskola vagy a gimnázium utáni pályaválasztásban. Beletartozik az is, hogy melyik szakirányt válasszuk az egyetemen, az is, hogy később melyik állást pályázzuk meg, de még az is, hogy a munkahelyünkön milyen irányú előléptetést fogadjunk el. Hazánkban ezeken a döntési pontokon ma még nem igazán tudunk segítséget igénybe venni.

Az élethosszig tartó tanácsadásnak az is fontos célja, hogy összekapcsolja az elszigetelten és nagyon eltérő formában elérhető tanácsadási lehetőségeket. Ez végső soron azt eredményezné, hogy az állampolgároknak kialakul egy (több elemből, több tancsadási ponton keresztül összeálló) egyéni pályaorientációs portfóliója.

 

Kapcsolódó anyagok (angol nyelven):

  • European Lifolong Guidance Policy Network »
  • Guidance services within the Hungarian compulsory education and VET system »
  • Development of Vocational orientation in Hungary »