A tartalomról

A SzakIránytűt 7 nagy fejezetre osztottuk, amelyek mindegyike 4-5 alfejezetet tartalmaz. Az anyagok a projekt fél éves időtartama alatt folyamatosan kerülnek föl a honlapra.

1. Az egész életen át tartó tanulás
Mit jelent a fogalom, miért olyan fontos napjainkban? Mik az élethosszig tartó tanulás legfontosabb állomásai? Milyen képzési formákkal találkozhatunk életünk során, ezek miben hasonlítanak egymásra, miben különböznek, mik az egyes képzési formák előnyei, hátrányai?

2. Megújuló szakképzés
Miért van szükség a magyar szakképzési rendszer megújítására? Mik az új Országos Képzési Jegyzék legfontosabb jellemzői? Hogyan működnek, milyen befolyással vannak az egyén tanulási pályájára a rész-szakképesítések, az elágazások, a ráépülő szakképesítések? Hogyan teszi hatékonyabbá az egyén tanulási pályáját a moduláris felépítésű tananyag? Hol és hogyan ismerhetem meg az új OKJ-t?

3. A képzésválasztás jelentősége
Milyen szakmai végzettségek vannak (OKJ-s szakképesítések, felsőoktatás, felsőfokú szakképzések stb.)? Miért fontos az önismeret és a pályaismeret? Mik a képzőhely kiválasztásának legfontosabb szempontjai? Hol és hogyan kapható pálya- és képzésválasztási segítség?

4. Támogatások
Mit kell tudni a Lépj egyet előre programról? Milyen képzési támogatásokat kínál az Állami Foglalkoztatási Szolgálat? Milyen egyéb lehetőségek szerepelnek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben? Hol és hogyan szerezhetők naprakész információk az igénybe vehető támogatásokról?

5. Hátrányos helyzetben
Milyen speciális szempontokat kell figyelembe venni a pálya- és képzésválasztás során? Milyen speciális támogatási és képzési lehetőségek vannak? Hol és hogyan szerezhetők naprakész információk a speciális helyzetben levőknek szánt lehetőségekről?

6. A munkáltatók szerepe
Milyen új lehetőségek vannak a munkavállalók szakmai képzésére? Milyen támogatások vehetők igénybe ennek során?

7. Jövőbeli tervek
Kitekintés a tervezett pályaválasztási döntéseket megalapozó információs rendszerre, egyénre szabott finanszírozásra és az állami intézményrendszer átalakulására.